Recensie: ‘Bloedjuweel’ van Lotte van den Noort

Bloedjuweel van Lotte van den Noort

Ik las eerder al Engelse boeken die in eigen beheer zijn uitgegeven, maar nog nooit eerder een Nederlandse auteur. Toen ik op Instagram zag dat Lotte zelf Bloedjuweel ging uitgeven, was ik erg nieuwsgierig naar haar boek. Lees hier meer over dit liefdesverhaal dat zich afspeelt in het vroege Korea.

Het verhaal

Joseon, het vroegere Korea. Haejoo werkt op de rijstvelden en worstelt iedere dag met het feit dat ze in de schaduw van haar mooiere en oudere zus leeft. Daesung is een bastaardprins en moet aanzien hoe zijn oudere broer Kyong, erfgenaam van de troon, langzaam de controle verliest. Haejoo wordt door Kyong gevraagd in het paleis te werken als koninklijke heler. Alles in haar schreeuwt om dit niet te doen, maar de kroonprins belooft haar familie rijkelijk te belonen, dat laat Haejoo geen keuze.
Wanneer het lot Haejoo en Daesung bij elkaar brengt, lijkt het alsof alles hen uit elkaar probeert te drijven. Dan verdwijnt Daesung en blijft Haejoo alleen achter, denkend dat haar jeugdliefde is gestorven.

Vier jaar later werkt Haejoo nog steeds in het paleis. Ze heeft een vriendschap opgebouwd met Kyong, de nieuwe koning van Joseon. Kyong heeft zijn zinnen op haar gezet, maar Haejoo kan aan niemand anders denken dan aan Daesung.

Wanneer er plotseling een jongeman opduikt die verdacht veel op de verloren bastaardprins lijkt, is Haejoo vastberaden erachter te komen wie hij is en wat zijn motieven zijn.

Maar is Haejoo’s liefde sterk genoeg om alles op te offeren wat haar lief is?

Mijn mening

Allereerst was ik erg onder de indruk van de setting in dit boek. Ik weet persoonlijk vrij weinig over Korea en de Joseon dynastie, maar de gedetailleerde beschrijvingen van de gebruiken en omgeving in het boek maakte de wereld voor mij heel realistisch. Hierdoor kon ik mij wanen in een Korea van eeuwen geleden en kreeg ik zin om meer te lezen in deze sfeer. Ik vind het ook altijd erg leuk als een boek wat extra informatie over de verhalenwereld bevat, zoals de ‘Koninklijke notities’ met uitleg over bepaalde oud Koreaans gebruiken in ‘Bloedjuweel’.

Daarnaast hoefde ik mij geen moment te vervelen tijdens het lezen van dit boek, want het zit bomvol actie. Dit maakte het verhaal heel spannend en ik wilde steeds verder lezen om te zien hoe het afliep.

Tegelijkertijd zorgde al die actie er ook voor dat ik weinig tijd kreeg om op adem te komen en alles te bevatten. Graag had ik nog iets meer momenten van rust en emotionele reacties tussen de actie door gezien, zodat ik de personages en hun onderlinge relaties wat beter had kunnen leren kennen.

Qua taalgebruik leest het boek lekker vlot en de dialoog is vaak erg grappig.

Tot slot

Al met al heb ik veel plezier gehad met het lezen van Bloedjuweel en het is zeker een aanrader als je houdt van Koreaanse geschiedenis en cultuur of hier kennis mee wilt maken.