Blogtour: ‘Unsinkable’ van Lotte van den Noort

Iedereen kent het beroemde verhaal van de Titanic wel. Maar wat als het zinken van dit schip van te voren gepland was? En wat als je als kamermeisje komt te werken op dit gigantische schip, in de wetenschap dat het schip gaat zinken? Lees hier mijn recensie van Unsinkable.

Het verhaal

Dit boek is gebaseerd op een complottheorie over het zinken van de Titanic. Het verhaal gaat over Katharina Thompson, die afstamt van een welvarende familie, maar door haar vaders geldproblemen gedwongen is om te werken als dienstmeisje. Ze wilt niets liever dan samen met haar verloofde naar Amerika afreizen om daar een nieuwe toekomst op te bouwen. Wanneer ze de kans krijgt om als kamermeisje te werken op de Titanic en zo naar Amerika te gaan, grijpt ze die kans met beiden armen aan. Haar broer, die werkt voor de Titanic, waarschuwt haar echter voor een verschrikkelijk lot en zegt dat ze geen voet op de Titanic moet zetten. Katherina gaat toch aan boord, maar kan ze het afschuwelijke ongeluk voorkomen?

Mijn mening

De setting van het schip is prachtig omschreven en ik hat echt het gevoel dat ik alles van dichtbij kon bewonderen.

De complottheorie rondom de Titanic kende ik nog niet en ik vond dit een hele interessante invalshoek voor een boek. Iedereen kent het verhaal rondom de Titanic wel, maar Lotte van den Noort wist het bekende verhaal zo te vertellen waardoor je mee gesleept wordt.  

In het begin werd uitgelegd wie Katharina is en wat haar achtergrond is. Voor mij had dit niet per se gehoeven, want door de dialoog met haar familie was dit ook al wel duidelijk geworden. Het welbekende principe van ‘Show don’t tell’ is hier van toepassing.  Haar klasse en waarom ze daarin terecht gekomen is wordt ook vaak herhaald in het boek en ze kwam daardoor soms wat zeurderig of verwend over. Het maakte haar wat mij betreft iets minder sympathiek.

Het verhaal komt vrij rustig op gang, maar zodra Katharina aan boord gaat wordt het steeds maar spannender. Dit boek verveelt echt géén moment.

 Als je weet hoe het afloopt met de Titanic, weet je ook dat dit een tragisch verhaal is en die emoties komen ook echt naar voren in dit boek. Ook al wist ik wat de personages te wachten stond, het einde verscheurde toch mijn hart. Wees voorbereid op een emotioneel verhaal!

Tot slot

Unsinkable is een spannend en tragisch verhaal. Ook al zou het principe van ‘show, don’t tell’ nog iets meer toegepast kunnen worden in dit boek, ik vond de setting en tijdsperiode heel mooi weer gegeven. Al met al een aanrader voor fans van de film Titanic en liefhebbers van historische fictie.

Dit artikel gaat over een recensie-exemplaar dat ik gekregen heb van Hamley Books. Mijn recensies bevatten mijn eigen, oprechte meningen.