Recensie: ‘De Academie’ van Astrid Boonstoppel

Manipulatie, mysterie, geheimen en een verborgen agenda, dat is De Academie in een notendop. Als je eenmaal begint dan kun je het boek niet meer wegleggen. De mysterieuze omgeving, de intrigerende personages en het mega spannende plot grijpen je meteen. Lees hier mijn recensie van De Academie van Astrid Boonstoppel.

Het verhaal

Iedereen kent de super exclusieve en hoogstaande school, de Recourt Academie en Frédéric en Isabella Recourt die deze school leiden. Slechts vijf meisjes worden per jaar toegelaten en opgeleid tot het hoogst haalbare. Wat dat hoogst haalbare precies inhoudt is niet openbaar en ook de alumni laten niks kwijt. Maar toch wilt iedereen toegelaten worden tot deze eliteschool en behoren tot de top.

Em wordt toegelaten op de Recourt Academie en is razend enthousiast om Isabella in het echt te ontmoeten. Maar de school is ook mysterieus en er lijken geheimen verborgen te liggen in het grote, prachtige huis. Zal het Em lukken om succesvol te worden in deze ambitieuze en veeleisende omgeving?

Mijn mening

Als ik dit boek in één woord zou moeten beschrijven dan zou het zijn: mysterieus. Het is heel atmosferisch en het boek deed me erg denken aan The Circle van Dave Eggers. In eerste instantie lijkt de Recourt Academie de ultieme school, maar door de onderliggende spanning krijg je een onheilspellend onderbuikgevoel voor de rest van het plot.

Het boek bestaat uit drie verschillende perspectieven: Em, de hoofdpersoon die is toegelaten op de mysterieuze Academie, een soort van dagboekfragmenten waarvan je gedurende het boek meer komt te weten over de verteller en Isabella, de directrice van de school. Ik hou zelf heel erg van meerder perspectieven in boeken, maar het is niet altijd even goed uitgewerkt. Vaak vindt ik één perspectief namelijk veel leuker dan de anderen. Dat is in dit boek echter totaal niet het geval en alle drie de perspectieven dragen bij aan het grotere verhaal. Ik vond het ook wel bijzonder dat één perspectief geschreven is vanuit een volwassene, dit zie je niet vaak in Young Adult boeken. Het was echter toegankelijk genoeg dat ook jongeren zich met dit personage zouden kunnen identificeren of op z’n minst haar beweegredenen zouden kunnen begrijpen.

De romantiek in dit verhaal had van mij niet echt gehoeven. Het voegde niet super veel toe en werd ook niet helemaal uitgewerkt. Daarnaast kwam het op mij eerder een beetje griezelig over dan echt romantisch. Ik begreep de aantrekkingskracht niet echt.

Het plot beweegt heel snel vooruit, maar niet zo dat het niet te begrijpen is. Hierdoor blijf je doorlezen en is het boek niet weg te leggen. Wel vind ik het jammer dat het daardoor ook zo snel voorbij was. Ik had zeker een hele serie boeken over deze wereld en personages kunnen lezen!

De onderliggende feministische boodschap vond ik ontzettend gaaf. Het is duidelijk een kritiek op de samenleving en daardoor denk ik dat dit boek heel goed gelezen zou kunnen worden voor de leeslijst op school. Ik had in ieder geval gewild dat ik dit boek had kunnen lezen toen ik op de middelbare school zat!

Tot slot

Over dit spannende boek zal ik nog een lange tijd blijven nadenken. Het lijkt bijna alsof Astrid Boonstoppel in mijn hoofd heeft gekeken en precies wist wat voor boek ik zou willen lezen. Al met al een ontzettende aanrader en zeker hoog op mijn lijstje favoriete boeken van dit jaar.

De Academie van Astrid Boonstoppel is uitgegeven door Uitgeverij BlossomBooks.