Podcasts voor en door schrijvers

Als schrijver met een droom om zelf ooit boeken te publiceren, fascineert het mij heel erg om te luisteren naar ander schrijvers. Ik wil alles weten over hoe zij hun schrijfproces aanpakken en hoe het publiceren van hun boeken precies te werk ging. Daarom deel ik vandaag podcast-tips voor schrijvers.

Deadline City’s Podcast

Zoraida Córdova en Dhonielle Clayton zijn twee New Yorkse auteurs die samen praten over hun werk als schrijver en de uitgeverijwereld. Vaak hebben ze diepgaande discussies die ik erg interessant vind om te horen, zowel als schrijver, maar ook als literatuurstudent. Daarnaast bespreken ze ook de emotionele kant van het schrijvers vak, zoals bijvoorbeeld burn-out en jaloezie. Ook nodigen ze soms andere schrijvers uit om mee te praten, zoals bijvoorbeeld Adam Silvera, Cassandra Clare en Holly Black.

No Write Way with Victoria V.E Schwab

V.E. Schwab ken je waarschijnlijk wel van haar razen populaire boeken, zoals The Invisible Life of Addie LaRue en A Darker Shade of Magic. Ik hou erg van haar boeken, maar ik kan ook uren naar haar luisteren. Ze gaat in elke aflevering in gesprek met iemand anders, meestal over hun nieuwste boek. De podcast eindigt altijd met een tip voor beginnende schrijvers, erg leerzaam. Helaas zijn er sinds augustus geen nieuwe afleveringen bijgekomen, maar hopelijk komen er ooit weer nieuwe bij!

The Happy Writer with Marissa Meyer

Marissa Meyer is de schrijver van o.a. The Lunar Chroncles. Ik vind haar altijd een heel vrolijk mens en dat straalt ze ook uit in deze podcasts. Elke aflevering kletst ze gezellig met iemand anders en zeker een aanrader voor schrijvers, maar ook leuk om te luisteren als je alleen een lezer bent.

First Draft with Sarah Enni

Dit was de eerste podcast over schrijven die ik ooit luisterde. Net als in The Happy Writer podcast, spreekt Sarah Enni in elke aflevering met een andere auteur. Vaak bespreken ze dan hun vroegste herinneringen en hoe ze in het schrijvers vak gerold zijn. Ik vind dit ontzettend fascinerend en Sarah Enni heeft heel veel afleveringen met bekende namen gemaakt, dus genoeg om deze lockdown mee door te komen!

I write better than I talk

Deze podcast van eigen bodem kon ik natuurlijk niet achterwege laten. Vier Nederlandse YA-auteurs (Chinouk Thijssen, Pamela Sharon, Laura Diane en Astrid Boonstoppel), kletsen over schrijven en boeken. Het leuke aan deze podcast vind ik altijd de spelletjes, zoals would you rather. Dat houdt het lekker luchtig, wat ook wel eens fijn is ter afwisseling van bovenstaande podcasts die vaak wat meer de diepte ingaan. Het klinkt altijd heel gezellig!

Al deze podcasts zijn te luisteren via Spotify en ander platformen. Als je zelf van schrijven houdt, of gewoon graag luistert naar schrijvers die praten over je favoriete boeken, dan zijn deze podcasts absoluut een aanrader!