Recensie: ‘De bronzen stad’ van S.A. Chakraborty

Veel mensen spraken met lovende woorden over dit boek en na al die aanbevelingen was ik wel heel nieuwsgierig geworden naar deze serie. Toen Best of Fantasy kwam met een limited edition van De bronzen stad moest ik dit boek daarom wel lezen. Lees hier wat ik er van vond!

Het verhaal

Nahri woont op de straat van Caïro waar ze rondkomt door het genezen en zwendelen van haar stadsgenoten. Ze heeft bepaalde gaven waardoor ze elke taal kan verstaan en meteen weet waardoor mensen ziek zijn. Deze gaven heeft ze haar hele leven geheim gehouden en ze leeft een eenzaam bestaan zonder familie of wetenschap van waar ze vandaan komt.

Op een dag komt Nahri een djinn genaamd Dara tegen, een magsiche krijger waarvan ze tot dan toe altijd gedacht had dat ze alleen maar in verhalen bestonden. Samen met Dara raakt Nahri verwikkeld in een avontuur vol gevaar en ze belanden in Daevabad, een legendarische stad, verborgen van de mensenwereld.

Het tweede perspectief is van Ali, een prins in de stad Daevabad. Nahri’s verleden is verbonden met de familie van Ali en dat zorgt voor allerlei complicaties.

Nahri hoopt in Daevabad antwoorden te vinden op de vragen die ze haar hele leven al bij zich draagt en te ontdekken wie ze nou eigenlijk is.

Mijn mening

Laat ik beginnen met zeggen dat dit boek me helaas tegen viel. Dat vond ik ontzettend jammer, want ik keek er erg naar uit om De bronzen stad te lezen en was enorm enthousiast door de hype die om dit boek hangt. Wellicht las ik het op het verkeerde tijdstip van mijn leven.

Ik kwam moeilijk in het verhaal en er was een flinke info dump. De verhaalwereld heeft een rijke geschiedenis, speelt zich af op verschillende locaties en bevat ingewikkelde genealogie. Ik kon mijn concentratie er daardoor niet echt bijhouden en er was geen enkel moment waarop ik het gevoel had dat ik het boek niet weg kon leggen.

Toen ik echter begon met lezen was ik onder de indruk van de wereld, het is leuk om eens een fantasy te zien die niet gebaseerd is op westerse mythologie en geschiedenis. De wereld is dan ook wel mooi beschreven vol kleur en geur.

Het boek bestaat uit twee perspectieven, iets waar ik normaal heel erg van hou in fantasy boeken. Echter had ik in dit geval heel erg een voorkeur voor één personage, namelijk Nahri en vond ik het steeds jammer als het perspectief van Ali aan de beurt was.

De focus van het boek is politieke intrige en ik denk dat een van mijn minder favoriete onderdelen uit fantasy boeken is. Ik had gehoopt op iets meer ontwikkeling van de personages. Waarschijnlijk komt dit meer aanbod in de rest van de serie, maar dit eerste deel vond ik het nog wat tegenvallen.

De romantische verhaallijn was niet mijn ding, het voelde als insta love en de chemie was niet echt aanwezig in mijn mening.

Tot slot

Helaas was dit niet het boek voor mij en dat vind ik heel erg jammer. Het liefst zou ik willen dat alle boeken die ik lees heel leuk zijn natuurlijk! Maar het boek krijgt ook ontzettend veel positieve recensies van andere mensen, dus wellicht is het wel iets voor jou. Misschien lees ik het boek in de toekomst wel nog een keer om te kijken of het dan wel iets voor me is.

Dit artikel gaat over een recensie-exemplaar dat ik heb gekregen van Uitgeverij Boekerij . Mijn recensies bevatten mijn eigen, oprechte meningen.