Waarom je de ‘Bone Season’-serie van Samantha Shannon moet lezen

Als je mij op Instagram volgt dan heb je misschien wel gemerkt dat ik sinds vorig jaar deze serie wel heel vaak voorbij laat komen. Het is namelijk mijn favoriete serie geworden en ik vind dat het meer hype verdient. Hierbij alle redenen waarom je The Bone Season moet lezen!

Geweldige world-building

Samantha Shannon ken je misschien wel van The Priory of the Orange Tree, een episch fantasy boek dat bekend staat om onder andere de world-building. Maar in mijn mening is The Bone Season-serie en wereld nóg beter.

Het eerste boek uit de serie begint in Londen en heeft veel invloeden van de Victoriaanse tijd, maar speelt zich af in de toekomst. Het lijkt enigszins op de onze wereld, wat betreft technologie bijvoorbeeld, maar het heeft ook meer ouderwetse gebruiken. Veel woorden die gebruikt worden komen bijvoorbeeld uit de Victoriaanse tijd en het taalgebruik van de personages is daarop helemaal aangepast. Dit maakt het heel uniek en ik heb nog nooit eerder zoiets gelezen.

De rest van de serie speelt zich ook af op andere plekken, die ieder op hun beurt heel gaaf passen in de grotere wereld en toch weer van elkaar verschillen. Welke locaties aan bod komen zal ik niet verklappen, want dat moet je zelf maar lezen!

De wereld van The Bone Season heeft zeker een donker randje, met georganiseerde criminaliteit en veel soorten duistere praktijken. Het is een dystopsich boek met een fascistisch politiek systeem, maar tegelijkertijd leest het als een fantasy door het magische systeem. De wereld is heel uniek en extreem uitgebreid. Alles klopt en ik werd steeds weer verrast door de details. Zelfs dingen die op het eerste gezicht niet zo belangrijk lijken te zijn, blijken dan toch later weer een speciale betekenis te hebben.

Deze serie bevat een ingewikkeld systeem van ‘voyants’, waarbij sommige mensen helderziende gaven hebben, verbonden met de geestenwereld. Zo heeft de hoofdpersoon, Paige, bijvoorbeeld de gave om bij anderen te zien wat voor voyant ze zijn, wat ‘dreamwalking’ genoemd wordt. Haar gave wordt beschreven als een soort radar waarmee ze andere ‘voyants’ kan signaleren. Sommige ‘voyants’ maken gebruik van hulpmiddelen, zoals speelkaarten. Andere ‘voyants’ kunnen geesten kanaliseren en daar zelf op de een of andere manier sterker van worden.

In de wereld van The Bone Season is het verboden om een ‘voyant’ te zijn en iedereen met deze bijzondere gaven is min of meer gedwongen om ondergronds te leven en hun geld op illegale manieren te verdienen. Dit is wat de wereld duister maakt en wat mij betreft interessanter.

Ik vond het heel gaaf om meer te weten te komen over de verschillende soorten helderzienden en hun krachten. Ik stel mezelf voor als een ‘bibliomancer’, die kan communiceren met de geestenwereld door het lezen van boeken. Klinkt cool toch?

Doordat de wereld zo uitgebreid en vol complexe details zit, kan het wellicht in het begin voelen als een ‘info dump’, maar als je jezelf aan het verhaal overgeeft zal blijken dat het steeds begrijpelijker wordt. Er zijn heel veel verschillende soorten ‘voyants’ en er wordt niet direct uitgelegd wat hun krachten inhouden. Alles wat je echt moet weten om dat moment in het verhaal wordt uitgelegd aan de lezer. Begrijp je iets niet, dan is de kans groot dat het in een later boek terug komt.

Er is ook een e-book, genaamd On the Merits of Unateralness, beschikbaar waarin alle ‘voyants’ stuk voor stuk worden uitgelegd. Dit pamflet wordt komt ook in het boek voor en kan eventueel handig of leuk zijn om erbij te houden tijdens het lezen van de serie.

Realistische personages

De hoofdpersoon is de 19-jarige Paige Mahoney, die als kind met haar vader is gevlucht vanuit Ierland naar Londen. Omdat ze als ‘voyant’ zich met gevaar voor eigen leven in de samenleving begeeft heeft ze ervoor gekozen om te wereken in de criminele onderwereld, zoals velen ‘voyants’. Ze werkt voor Jaxon Hall, de min of meer de baas is van de buurt ‘The Seven Dials’. Als ‘dreamwalker’ is Paige een van de zeldzaamste soorten ‘voyants’ en dat geeft haar veel aanzien onder de andere ‘voyants’.

Gedurende de serie ontmoet Paige veel verschillende personages die ieder heel realistisch bij mij overkomen. Ook bevat het fijne vriendschappen, de ‘found family’ trope en een romantische verhaallijn.

Net als in The Priory of the Orange Tree verwerkte Samantha Shannon representatie voor verschillende soorten mensen en er zitten dan ook personages in die zich identificeren als verschillende identiteiten uit de LHBTI+ gemeenschap. The Bone Season wordt vaak als voorbeeld gegeven als een boek met aseksualiteit representatie, en dat is inderdaad het geval. Het komt echter wel pas in een van de latere delen uit de serie aanbod.

Plottiwst na plottwist

Ik wil niet al te veel verklappen over de plot van The Bone Season, omdat het leuker is om niet al te veel voorkennis te hebben. Ik zou je daarom ook afraden om de achterflap van The Bone Season te lezen voordat je er in begint. Maar wat ik wel kan zeggen is dat ieder boek ontzettend spannend is en elke keer weer een onverwachte richting in gaat.

Emotionele rollercoaster

Dit boek bevat allerlei soorten emoties; liefde, verdriet, woede, angst, pijn. En nou hoor ik jullie denken: “Ja maar Sofie, dit zit toch in zowat elk boek?”, maar in dit geval vond ik het zo mooi weer gegeven dat de emoties wel van de pagina’s af leken te springen. Naast de uitgebreide world-building, de mind-blowing plot en geweldige personages, zijn ook de emoties prachtig omschreven.

Nadat er iets heftigs gebeurt met Paige bijvoorbeeld, wordt er daarna in het boek echt aandacht besteed aan haar reacties daarop. Paige is ontzettend sterk, maar niet altijd en dat vind ik ook weleens mooi om te zien.

Waar te beginnen

Op de Instagram pagina van Samantha Shannon zag ik dat de volgorde van hoe zij aanraad om deze serie te lezen en ik begon daarom met de prequel novella, The Pale Dreamer. Vervolgens lees je The Bone Season, The Mime Order en The Song Rising. Daarna is er nog een novella, genaamd The Dawn Chorus en tot slot The Mask Falling.

Dit is een al wat oudere serie en ik dacht dat deze al compleet afgerond was, maar niets is minder waar: het vierde deel is verscheen in 2021 en er komen nog drie delen aan in de komende jaren! Er is dus genoeg tijd om de eerste paar boeken in te halen zodat je je kunt aansluiten bij het enthousiasme voor het vijfde boek.