Recensie: ‘Violet, vervloekt en verwoest’ van Gina Chen

Dit prachtige exemplaar viel een paar weken geleden op mijn deurmat en zo’n mooi boek kon ik niet lang ongelezen laten. Ik dook gelijk in deze fantasiewereld vol magie, elfjes en meer. Vandaag is het mijn beurt om m’n recensie te plaatsen voor de blogtour van Violet, vervloekt en verwoest!

Het verhaal

Violet is een ziener en woont in het kasteel van de Koning. Dagelijks komen er mensen bij haar op bezoek voor een voorspelling, maar vaak zet ze die zo naar haar hand dat het soms wel een beetje ver van de waarheid ligt. Zo voorspelt ze dat prins Cyrus binnenkort zal trouwen, maar  dit werkelijkheid  laten worden blijkt lastiger dan ze dacht. Ze werkt zich enorm in de nesten en het hele Koninkrijk heeft door Violet veel te hoge verwachtingen.

Wanneer Violet een voorspelling ziet over de ondergang van het hof en de dood van Cyrus, realiseert ze zich in hoe verre de toekomst van het rijk in haar handen ligt. De enige oplossing is dat Cyrus trouwt, maar haar eigen aantrekkingskracht naar de prins zit dat een beetje in de weg…

Trigger waarschuwing: bloed magie, zelfverwonding, emotionele manipulatie, kindermishandeling, racisme

Mijn mening

Ik werd meteen in het verhaal gezogen en was onder de indruk van de sprookjesachtige wereld. Zo bevat deze wereld bijvoorbeeld kleine elfjes die bij mensen op hun hoed zitten en betoveren waardoor ze er mooier uitzien. Ook was ik blij verrast om te merken dat het boek losjes geïnspireerd is op Assepoester, want ik ben altijd benieuwd naar verschillende sprookjeshertellingen. Qua sfeer deed het boek me denken aan Een vloek zo eenzaam van Brigid Kemmermer.

Helaas vond ik het verhaal in de tweede helft van het boek  behoorlijk inzakken. Ik verloor interesse in wat er allemaal aan de hand was. Dit is zo’n typisch fantasyboek waarbij het verhaal zich voor het grootste gedeelte afspeelt in een kasteel en het is altijd knap lastig om dat spannend te houden. Dat is in dit geval dan ook helaas  niet helemaal gelukt.

De hoofdpersoon vond ik leuk, omdat ze niet het perfecte prinsesje is zoals je  zovaak in sprookjes tegenkomt. Daarentegen is ze eigenwijs, grappig, brutaal en maakt ze niet altijd de meest ethische beslissingen. Het personage bleef echter wel wat vlak en ik vond het daardoor moeilijk om met haar mee te leven.

Ook de romantiek vond ik erg tegen vallen. De ‘trope’ die hier wordt toegepast is ‘friends to enemies to lovers’, maar ik vond prins Cyrus eigenlijk helemaal niet sympathiek. Bovendien, als een hoofdpersonage de ‘love interest’ moet gaan overtuigen om een relatie aan te gaan is dat nooit een goed teken.

Wat ik dan wel erg leuk vond om te lezen was dat Violet op een gegeven moment in het boek ongesteld wordt. Dat is iets wat niet zo vaak in boeken genoemd wordt en ik ben altijd blij als  er aandacht aan wordt besteed!

Tot slot

Helaas was dit boek niet helemaal mijn ding. De wereld en hoofdpersoon hadden veel potentie, maar het verhaal was wat mij betreft te saai. Mocht je nou heel erg houden van sprookjeshertellingen en bijvoorbeeld de boeken van Brigid Kemmermer en Marissa Meyer, dan is dit boek wellicht iets voor jou.

Ik kreeg ook nog een vraag mee van Best of YA: Violet is een ziener. Ze bezit de kracht om de toekomst te voorspellen. Zou je Violets kracht willen hebben?

Af en toe zou ik wel even vooruit willen kijken om te weten te komen wat me te wachten staat, maar het lijkt me ook wel een hele zware verantwoordelijkheid!

Dit artikel gaat over een recensie-exemplaar dat ik heb gekregen van de Best of YA. Mijn recensies bevatten mijn eigen, oprechte meningen. Neem ook een kijkje bij de andere Bookstagrammers die meedoen aan deze blogtour: