De geboorteplaats van Alice in Wonderland in Wales

In 2017 studeerde ik een semester in Wales.  lk weekend ging er wel op uit om de mooiste plekken te bezoeken. Een van die locaties was het stadje Llandudno, dat ook wel bekend staat als de geboorteplaats van het boek Alice’s Adventures in Wonderland. Maar klopt dat eigenlijk wel?

Llandudno was een van de grotere plaatsen in de omgeving waar ik studeerde en had ook de dichtstbijzijnde Waterstones, mijn favoriete Britse boekwinkel. Met de trein reisde ik af naar Llandudno en toen ik vanaf het schattige stationnetje naar het centrum liep, kwam ik een houten beeld van Alice tegen. De beelden vormen een route door de stad ter ere van het boek. Al snel vond ik ook de Mad Hatter en The White Rabbit.

Na een beetje winkelen liep ik richting de boulevard, waar prachtige hotels stonden en een pier die gebouwd was in de Victoriaanse tijd. Ook al was het een koude dag, het was ergens in November, er waren veel mensen aan het zwemmen of surfen in de zee. Mij niet gezien!

Alice’s Adventure’s in Wonderland

Waarom staan er eigenlijk beelden van Alice in Wonderland in Llandudno? Volgens de VisitWales.com is er lange tijd gespeculeerd dat Lewis Caroll op zijn idee voor het boek kwam tijdens een vakantie in Llandudno. Alice is gebaseerd  op de dochter van vrienden van Caroll, genaamd Alice Liddell. De familie bezat een vakantiehuis genaamd ‘Penmorfa’ in Llandudno en Caroll zou hier gelogeerd hebben toen hij op het idee van zijn boek kwam.  

Toevallig volgde ik in die tijd een vak genaamd Children’s Literature en een van de boeken die we lazen was Alice’s Adventures in Wonderland van Lewis Caroll. Mijn docent vertelde me tijdens één van de colleges dat, ook al staat Llandudno bekend als de plaats waar Caroll op het idee kwam voor zijn boek, hij er in werkelijkheid nooit geweest is! Wel had hij volgens haar een vakantiehuis in Beaumaris, dat toevallig aan de andere kant van de baai van Llandudno ligt op het schiereiland Anglesey. Daar ben ik natuurlijk ook geweest en al staan er geen beelden van Alice, er staat wel een kasteel en het is in het algemeen een schattig dorpje dat zeker een bezoekje waard is.

Wat de waarheid ook is, beiden plaatsen zijn leuk om te bezoeken mocht je in de omgeving zijn!

Lees hier meer over de Alice Town Trails.

Llandudno, Wales, United Kingdom