Recensie: ‘Ivelle’ van Laura Diane

Eerder las ik al de duologie van Laura Diane en ik was dan ook zeer benieuwd naar haar derde boek, Ivelle. In dit boek verandert iedereens oogkleur aan de hand van hun emoties. Maar wat als je nooit bij een ander de emotie te zien krijgt waarnaar je zo verlangt?

Het verhaal

Het boek is vernoemd naar de hoofdpersoon en studente, Ivelle. Overal om haar heen ziet ze verliefde stelletjes en zelf zou ook graag een romantische relatie hebben. Maar elke keer als ze iemand tegenkomt met wie ze denkt dat dat zou kunnen gebeuren kijken ze alleen maar naar haar met de oogkleur fuschia (verlangen) of zijn ze niet geïnteresseerd in haar. Smachtend naar een relatie neemt Ivelle een gewaagde beslissing en koopt ze lenzen van een dealer in een club die haar ogen de kleur zilver geven, wat staat voor zelfverzekerdheid. Het gebruik van lenzen is zeer illegaal en het brengt haar dan ook diep in de problemen. Lukt het haar om uit die problemen te komen en vind ze de liefde waar ze zo erg naar verlangd?

Het boek wordt omschreven als een urban fantasy, maar je zou het ook een futuristische dystopian kunnen noemen vanwege de donkere thema’s en bedrukkende sfeer.

Mijn mening

Allereerst vind ik het concept van dit boek echt ontzettend gaaf. De ogen die van kleur veranderen per emotie geeft stof tot nadenken en het boek gaat aan de slag met die ‘Wat als?’ vraag.

Wel vond ik het soms wat verwarrend dat de bijbehorende betekenis van de oogkleur vaak niet uitgelegd wordt. Je kan uit de context wel opmaken wat voor emotie de personages op dat moment hebben, maar aangezien het zo’n belangrijk onderdeel van het verhaal is had ik graag gezien dat er bijvoorbeeld een legenda in het boek zat waarin je de betekenis van de oogkleuren kunt opzoeken. Je kunt echter wel een boekenlegger downloaden op de website van Laura Diane met zo’n legenda erop en ik raad het zeker aan om deze tijdens het lezen bij de hand te houden!

De wereld van Ivelle is heel mooi omschreven. Het boek is een urban fantasy met een futuristische setting en industriële achtige locaties, maar is tegelijkertijd ook bijna sprookjesachtig met de prachtige parken en veel groen. Ik vond dit heel mooi beschreven en zag het goed voor me.

Waar ik me enigszins over verwarde was hoe de wereld precies in elkaar stak. Er wordt bijvoorbeeld niet heel diep in gegaan op wat voor politieke systeem er in de wereld zit en wat de regels precies zijn. Ik bleef daardoor wel met wat vragen zitten.

Het verhaal is vlot geschreven en de personages zijn denk ik voor veel mensen herkenbaar. Wat ik interessant vind is dat de personages zowel goede als slechte kanten in zich hebben, wat ze realistischer maakt. Het plot neemt onverwachte wendingen en beetje bij beetje vallen alle puzzelstukjes op z’n plaats.

Net als Laura Diane’s eerdere werk zit dit boek weer vol mooi quotes. Ik zal deze nog maar niet spoilen, maar als je hier van houdt zijn Laura’s boeken zeker een aanrader voor jou!

Tot slot

Ivelle is een spannende YA met een cool concept, een mooie wereld en interessante personages. Ook al bleven er wat dingen onduidelijk voor mij, ik vond het boek zeker de moeite waard en een mooie toevoeging aan Laura Diane’s repertoire.

Lees hier ook mijn recensie van Als de nacht eindigt en Als de morgen begint van Laura Diane.