Blogtour: ‘Eeuw van de Vhéi’ van Valentijn Ringelberg

Het vierde boek uit de Raad van Vha’Rymn-serie van Valentijn Ringelberg is alweer verschenen! Deze novelle bestaat uit vier verhalen die zich afspelen in de wonderlijke Young Adult fantasy wereld. Ik mocht het boek recenseren als onderdeel van de blogtour, dus klik snel verder om te lezen wat ik ervan vond!

Het verhaal

Dit boek is een novelle voor de Raad van Vha’Rymn-serie. Het bestaat uit vie verhalen die gaan over de geschiedenis van de wereld en een aantal personages uit deze serie. Ik zou daarom aanraden om eerst de rest van de serie te lezen voordat je hier aan begint.

Het bestaat uit vier verhalen, hiervoor heb ik de omschrijvingen van de flaptekst overgenomen, want ik kon het zelf niet beter samenvatten:

Op Jho, een eiland ver weg van Vha’Rymn, wordt de jonge Umuli Acksol door de eilandsjamaan aan zijn nieuwe levenspartner gekoppeld. Toch blijkt uit een visioen van de sjamaan dat de Schepper meer voor hem in petto heeft, iets dat het eiland op haar grondvesten doet schudden.

Velara werkt in de winkel van haar oom als ze bezoek krijgt van een toegetakelde vrouw. Gelukkig weet ze haar een helpende hand te bieden, al blijkt het uiteindelijk een voorbode te zijn van een gebeurtenis die Velara’s leven – en dat van haar dochter – voor altijd zal veranderen.

Als Vhéi groeit Yza op bij zijn Nomadenfamilie in de bergtempel van Nepherië. Hoe ouder hij wordt, hoe rustelozer zijn vleugels beginnen te worden. Ze snakken naar vrijheid. Zal het Yza lukken om zijn lotsbestemming te omarmen?

Op boerderij Woestzicht heerst er een ziekte die bekendstaat als De Zwarte Kus. Het tast de gewassen aan en Nüro en zijn ouders zien hun inkomsten in rook opgaan. Toch lijkt er een lichtpuntje aan de horizon te verschijnen, een kans die grote gevolgen zal hebben.

Trigger waarschuwing: misogynie, tot slaaf gemaakte vrouwen, verwijzing naar seksueel geweld.

Mijn mening

Ik vond het heel interessant om meer te leren over de geschiedenis en wereld van de Vha’Rymn. Dit boek toont ook weer aan hoe goed Valentijn Ringelberg de wereld die hen geschapen heeft kent en net als de rest van de serie bevat dit boek een rijke world-building. Daarmee bedoel ik niet alleen de omschrijvingen van de omgeving, maar vooral ook de cultuur. Elk volk uit deze wereld heeft weer hun eigen karakteristieke gebruiken, zoals bijvoorbeeld religie. Dit is in mijn ogen een van de grootste pluspunten aan deze serie en ik ben steeds weer in verwondering over de uitbreidingen van de verhaalwereld in deze boeken.

Wel vond ik het soms wat lastig om in de verhalen te komen. Korte verhalen schrijven is echt een vak apart en aangezien er zoveel te vertellen valt in deze wereld is het knap lastig om dat in een verzameling van korte verhalen te vertellen. Elk verhaal uit deze novelle had ook weer een boek op zich kunnen zijn. Niet alle verhalen uit de bundel lagen me daarom ook zo, omdat ik het soms lastig vond om gelijk in het verhaal van deze nieuwe personages te komen, maar desondanks vond ik het spannend. Vooral het laatste verhaal vond ik erg mooi.

Het boek bevat ook een verhaal, In bloede vervloekt, met een plotlijn waarbij vrouwen tot slaaf gemaakt worden om kinderen te baren. Dit vond ik wel een beetje jammer, want het is een thema dat al heel vaak verteld is veel verschillende vormen en waar ik zelf wel genoeg van heb.

Als laatste wil ik nog even benoemen dat deze serie queernorm is waarbij er personages met verschillende seksualiteiten en gender identiteiten als normaal worden beschouwd. Dat vind ik ontzettend fijn om te lezen in een (Nederlands) fantasy boek!  

Tot slot

Mocht je meer willen van de fantastische world-building van Valentijn, dan raad ik je dit boek zeker aan. Het is een interessante toevoeging die je de rijke wereld uit de serie een beetje beter helpt te begrijpen.

Dit boek is een novelle met extra verhalen die onderdeel zijn van de verhaalwereld van De Raad van Vha’Rymn-serie. Lees ook mijn recensie van Voorbij het wederwoud en Hij die niet bestaat.

Kijk ook even bij de andere deelnemers van de blogtour:

Dit artikel gaat over een recensie-exemplaar dat ik heb gekregen van de auteur. Mijn recensies bevatten mijn eigen, oprechte meningen.