Recensie: ‘De laatste zet’ van Jennifer Lynn Barnes

Van uitgeverij blossombooks ontving ik een mysterieus pakketje met daarin een kistje en raadsels. Samen met een aantal andere bookstagrammers en booktokkers moesten we de code van het kistje kraken en daarin zat dit prachtige exemplaar van De laatste zet. Benieuwd naar wat ik ervan vond? Lees hier mijn recensie.

Het verhaal

Deze serie gaat over het derde deel van de Het Hawthorne-Mysterie-trilogie en kan spoilers bevatten over de eerste twee boeken. Mocht je meer over het eerste deel willen weten, lees dan mijn recensie van De erfenis.

Avery Grambs woont al bijna een jaar in Hawthorne house, wat betekent dat binnenkort de gigantische erfenis van haar is. In plaats van na te denken over wat ze met al dat geld zou doen, is Avery vooral bezig met haar vriendje Jameson. Al dwalen haar gedachten ook nog wel eens af naar zijn broer, Grayson…

Tot er opeens een mysterieus meisje voor het hek van het landgoed staat die een rol blijkt te spelen in het grotere verhaal. Avery en de Hawthorne familie raken weer verzuild in nog meer raadsels, maar deze keer is er een machtige speler bij gekomen die het hun moeilijk maakt. Om te voorkomen dat Avery het fortuin verliest, waar ze pas net aan heeft leren wennen, moet ze veel op het spel zetten. Wie is die mysterieuze speler en waarom heeft Avery nou die erfenis gekregen?

Mijn mening

Net als bij de eerste twee delen heb ik weer ontzettend genoten van dit boek. Ik vlieg er steeds door heen en smul van alle intriges.

Het is niet een verhaal dat voor een groot deel draait om karakterontwikkeling en het heeft ook geen diepere thema’s, maar dit boek is wel ontzettend plot gedreven. De raadsels geven een escape room achtige vibe, maar dan in een boek. Daarnaast nam het verhaal steeds weer een wending die ik niet zag aankomen. Dit werd dan ook steeds beter per boek, want ik las in mijn recensie van deel één dat ik sommige dingen wel voorspeld had. Dat was nu in ieder geval niet het geval.

Waar het in deel één en twee veel bij puzzels bleef, werd dit derde deel steeds spannender. Bij sommige stukjes had ik wel even een adempauze nodig. Er gebeurt ontzettend veel, waardoor het dus zo vlot leest, maar even een rustig momentje tussendoor had van mij wel gemogen.

Één van mijn favoriete aspecten is siblings in boeken en dat speelt in deze serie gewoon een enorm grote rol. De interactie tussen de Hawthorne broers vond ik heel grappig en was waarschijnlijk mijn favoriete onderdeel van de boeken.

Ik vind het altijd belangrijk dat bij een boek zoals deze alle vragen beantwoord worden en dat was ook zeker het geval. Er waren geen plot holes die me opvielen en ik bleef ook niet met een ontevreden gevoel zitten.

Tot slot

De laatste zet is weer net zo fijn als de eerste twee delen en ik kan het iedereen aanraden die zin heeft in een snel, mysterie. Aanrader voor fans van Only Murders In the Building, Locke & Key en Truly Devious.

Deze week hoorde we ook het nieuws dat Jennifer Lynn Barnes nog meer boeken gaat schrijven over de Hawthorne broers en dat die waarschijnlijk ook uitgegeven zullen worden bij BlossomBooks. Ontzetten goed nieuws natuurlijk! Ik ben in ieder geval weer héél benieuwd en heb er heel veel zin in.

Dit artikel gaat over een recensie-exemplaar dat ik heb gekregen van BlossomBooks. Mijn recensies bevatten mijn eigen, oprechte meningen.