Recensie: ‘Zo moet het zijn’ van Becky Albertalli en Adam Silvera

Al tijden wachtte ik op het vervolg van Wat als dit het is en nu was deze eindelijk hier. Ik bereide me voor op nog een emotioneel verhaal van Adam Silvera en Becky Albertalli en Zo moet het zijn stelde op dat vlak zeker niet teleur. Lees hier mijn recensie!

Het verhaal

In Zo moet het zijn keren we terug naar New York en leren we hoe het Arthur en Ben vergaan is na het einde van het eerste boek. Mocht je het eerste deel nog niet gelezen hebben, lees dan eerst hier mijn recensie van Wat als dit het is.

Na het emotionele einde van het eerste boek, waarbij Arthur en Ben hun relatie beëindigen, hebben beide jongens hun leven los van elkaar op gepakt. Ben heeft net zijn eerste jaar aan de universiteit achter de rug, waar hij helaas weinig plezier aan beleefde. Wel date hij de knappe Mario, maar hun relatie is nog niet gedefinieerd en dat maakt Ben onrustig.

Arthur keert in de zomer terug naar New York voor een stage bij een ware Broadway musical. Dat betekent helaas wel dat hij nu een langeafstandsrelatie heeft met zijn vriendje Mikey, die hij eigenlijk niet wilt missen.

Ben en Arthur besluiten weer met elkaar op te trekken nu ze beiden in New York zijn. Steeds weer komen ze elkaar tegen en hun levens blijven met elkaar verbonden. Hun vriendschap wordt nieuw leven in geblazen, maar ondertussen blijven ze ook nog wat romantische gevoelens houden voor elkaar. Eerste liefdes zijn nou eenmaal speciaal…

Mijn mening

Eerst vroeg ik mij af of er na Wat als dit het is nog wel een vervolg nodig was, maar soms moet je je niet afvragen of iets nodig is en gewoon genieten van het eindresultaat. Want één ding is zeker: Zo moet het zijn was een heerlijke pageturner vol toevalligheden en grote romantische gebaren. Ik heb er erg van genoten en het boek las heerlijk snel weg. Net als in het eerste deel zijn Becky Albertalli en Adam Silvera samen goed in het creëren van een mengeling van romantische, grappige, hartverscheurende en hartverwarmende scenes. Het boek is dan ook echt een emotionele rollercoaster en daardoor denk ik het perfecte boek om je uit een reading slump te krijgen. 

De personages zijn nog hetzelfde, maar maken toch wat karakter ontwikkeling door. Je hoeft daarom niet bang te zijn dat dit boek een exacte herhaling van deel één is. Technisch gezien zou je de boeken los van elkaar kunnen lezen, maar het is toch wel leuker om eerst even Wat als dit het is te lezen voordat je aan dit tweede deel begint.

Ook bevat het boek lekker veel queer representatie, er zit bijvoorbeeld onder andere een personage in die later in hun leven hun seksualiteit ontdekt, wat ik erg mooi vond. Daarnaast zit er een scene in waarbij de personages naar de pride mars in New York gaan, wat ik erg leuk vond om te lezen. 

Net als het eerste deel komt de sfeer van New York goed over en ook al is het een tikkeltje geromantiseerd, maar dat past nou eenmaal goed bij het verhaal. Van Broadway tot Times Square, het komt er allemaal in voor en ik vond dit een hele fijne setting.

Tot slot

Zo moet het zijn een heerlijk boek dat je all the feels geeft. Ik heb er enorm van genoten en ben zelfs een beetje sad dat ik nu afscheid moet nemen van Ben, Arthur en hun vrienden. Stiekem zou ik wel nóg een vervolg op dit boek willen…

Dit artikel gaat over een recensie-exemplaar dat ik heb gekregen van de Uitgeverij Blossombooks. Mijn recensies bevatten mijn eigen, oprechte meningen.