Het Peter Pan standbeeld in Kensington Gardens

Ik hou veel van reizen en dat combineer ik graag met de boeken die ik lees. Zo probeer ik altijd boeken te lezen die gaan over de plaats waar ik naar toe ga. Ook bezoek ik graag plaatsen die vernoemd worden in boeken of die in het teken staan van klassieke auteurs. In deze serie beschrijf ik de literaire locaties die ik bezocht heb en deze keer gaat het over het Peter Pan standbeeld in Londen.

Toen ik een paar jaar geleden in London was bezocht ik het Peter Pan standbeeld in Kensington Gardens. Tijdens mijn studie heb ik Peter Pan van J.M. Barrie wel drie keer moeten lezen, dus toen ik Londen was wilde ik ook weleens het Peter Pan standbeeld zien.

Ik was er in december, twee weken voor kerst, dus het was flink koud. Het park was rustig en het leek wel overgenomen door de dieren. Er hupste veel eekhoorns rond en er vlogen parkieten over mijn hoofd. Ik vind het altijd wel bijzonder dat er in London zulke grote parken zijn en je voor een moment kan vergeten dat je je in zo’n grote wereldstad begeeft.

Na een tijd gelopen te hebben in het park, kwam ik het standbeeld nog niet tegen. Ik ben niet zo handig met directies vanwege mijn dyscalculie, maar dankzij Google Maps (uitvinding van de eeuw), kwam ik er uiteindelijk achter dat ik aan de verkeerde kant van het water liep. Na een extra rondje van de zaak kwam ik dan eindelijk aan bij het standbeeld.

Eerlijk is eerlijk, toen ik eindelijk het brozen beeld had gevonden viel het een klein beetje tegen. Misschien was het omdat ik er zo lang naar gezocht had, misschien was het dat ik te hoge verwachtingen had, maar ik was niet meteen onder de indruk. Pas toen ik de tijd nam om de sculptuur beter te bestuderen kreeg ik er meer waardering voor. Het leukste aan het beeld vond ik de kleine taferelen rondom de rots waar Peter op staat. Zo zijn er konijntjes, eekhoorntjes en feeën. Het past zo goed in de sproojesachtige omgeving van het park.   

Het grappig aan de locatie van dit standbeeld is dat Peter in het boek bij de feeën in Kensington Gardens woonde, nadat hij weggelopen was van huis. De locatie van het beeld is dus het zelfde als in het boek! Er bestaan ontzettend veel verschillende versies van Peter Pan en J.M Barrie schreef onder andere een verhaal genaamd Peter Pan in Kensington Gardens, waarin Peters avonturen met de feeën beschreven wordt. Het beeld lijkt meer op dit verhaal gebaseerd te zijn dan op de meer bekende Peter and Wendy of the Disney film.

Aan het einde van deze koude wandeling door Kensington Gardens warmde ik mezelf op met warme chocolade melk en een amandel croissant in een klein cafétje bij de ingang van het park.

Mocht je een keer in London zijn, maak dan zeker een rondje door Kensington Gardens. En als je dan toch bezig bent, kijk dan ook even bij het Peter Pan standbeeld. Een aanrader voor de fans van J. M. Barrie’s klassieker!

Kensington Palace Gardens, Royal Borough of Kensington and Chelsea, England, Verenigd Koninkrijk